REEKS luiers – deel 3

Factcheck wasbare luiers of wegwerpluiers: wat zegt de portemonnee?

Dietlinde Willockx

Uit het eerste en het tweede deel van onze luierserie bleek de milieukost van verschillende types luiers moeilijk te berekenen. Geldt dat ook voor de kostprijs? Als we in algemene termen willen denken blijft het lastig: kinderen hebben meer of minder luiers nodig, luiermerken hanteren verschillende tarieven, de manier waarop mensen luiers wassen en drogen kan uiteenlopen. Maar voor een concreet kinderdagverblijf kunnen we wel een vergelijking maken. We beschikken dan immers wel over concrete cijfers.

Studenten KMO Management van de Karel de Grote Hogeschool berekenden voor een bestaand kinderdagverblijf de totale kostprijs voor wegwerpluiers en die voor wasbare luiers voor een periode van 2,5 jaar. Dat is immers de gemiddelde periode waarin kinderen naar het kinderdagverblijf gaan.

Wegwerpluiers: huidige stand van zaken

Het kinderdagverblijf vangt gemiddeld 50 kinderen per dag op en gebruikt ongeveer 5 luiers per kind per dag. Het koopt de luiers zelf aan via een voordelig contract bij een fabrikant.

Per kind betekent dat per jaar 3263 luiers en voor de 50 kinderen samen 163 125 luiers. De kostprijs voor de aankoop van de luiers is op 2,5 jaar 26 591,35 € incl. BTW. Zoveel luiers zorgen ook voor een afvalkost. Die is voor 2,5 jaar 1553,63€.

De totaalprijs voor de aankoop van de luiers en de afvalverwerking is op 2,5 jaar tijd 28 144,97€.

Wasbare luiers: een prognose

Als het kinderdagverblijf waarvoor de studenten het onderzoek uitvoerden zou werken met wasbare luiers, zou het dat het liefst doen met een tweedelig systeem. Dat bestaat uit een voorgevormde luier met een overbroekje. Bij de berekeningen gingen studenten ervan uit dat het kinderdagverblijf per dag 250 wasbare luiers nodig heeft. Dat zijn voor elk van de 50 kinderen 5 luiers per dag. Om wat marge te hebben terwijl die luiers in de was zijn of drogen, stellen de studenten voor om 400 luiers aan te kopen, aan 17,3 € per luier. Daarnaast rekenden ze op 68 overbroekjes (maten M en L), die je immers opnieuw kunt gebruiken.  Verder brachten de studenten inlegvliezen in rekening en 8 luiertassen en evenveel luieremmers voor in de leefgroepen. Voor dit geheel is de aankoopprijs  7935€.

Naast de aankoopprijs voor de luiers, is er de kostprijs voor de wasbeurten. Op basis van bevragingen van het werkveld, rekenden de studenten op 42 wasbeurten per week, waarbij je ongeveer 30 luiers per keer kunt wassen.  De kostprijs van een wasbeurt op 40° is 0,90€. Inbegrepen hierin zijn: elektriciteit, water, waspoeder, afschrijving en onderhoud van de wasmachine. Op 2,5 jaar kosten alle wasbeurten samen 4914€.

Het wassen vraagt ook extra personeel. De berekening gaat ervan uit dat bedienen van de machine en plooien van de luiers ongeveer 8 minuten bedraagt per wasbeurt. Op 2,5 jaar is dat 728 uren. Voor dit kinderdagverblijf is de extra personeelskost 12 419,68€.

Er werd geen rekening gehouden met de afvalverwerking van de inlegvliezen omdat die minimaal is en een erg beperkte meerkost vormt bij de bestaande afvalkost.

De totaalprijs voor de aankoop van de wasbare luiers, de energie en benodigdheden om te wassen en de personeelstijd voor het wassen is 25 268,68€.

Conclusie

Als alle kinderen in het kinderdagverblijf wasbare luiers zouden dragen, van hetzelfde type, dan zou dat een besparing betekenen van 2876,28€ op 2,5 jaar in vergelijking met wegwerpluiers.

Is dat niet te veel werk?

Bij de berekening gingen de studenten ervan uit dat dit kinderdagverblijf enkele keuzes maakt die het werk voor het personeel zo beperkt mogelijk houden.

  • Ten eerste kiest het kinderdagverblijf ervoor om zelf één type luiers aan te kopen. De personeelsleden hoeven dan maar één werkmethode onder de knie te krijgen. Dat spaart tijd en energie.
  • Ten tweede  voorziet het scenario genoeg emmers zodat het personeel de luiers al kan sorteren bij het verschonen. De luiers die alleen maar nat zijn komen in een aparte emmer, gescheiden van de luiers met resten van uitwerpselen. Het is handiger om de luiers apart te wassen. Zijn sommige luiers heel erg vuil, dan kan dat voor een keer ook op een hogere temperatuur. Dat voorkomt onnodige wasbeurten op hogere temperatuur.

In deel 4 bekijken we of er milieuvriendelijke alternatieven bestaan. (Spoiler alert: ja!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *