Heerlijk helder kraantjeswater 

Snel naar een duurzame werking

In het voorjaar besloot  de ploeg van kinderdagverblijf Mut de Muis in Mechelen om voortaan kraantjeswater te serveren in plaats van flessenwater. Het idee ontstond tijdens een brainstorm over duurzame kinderopvang.

Kraantjeswater hoef je namelijk niet met vrachtwagens of auto’s te vervoeren en er is ook geen verpakking nodig, zodat er minder afval ontstaat. Toch aarzelden sommige kinderbegeleiders: “ik dacht, Oh my God, wat zullen de ouders zeggen” vertelt Najat. Widad voegt eraan toe dat niet iedereen de voorkeur geeft aan kraantjeswater. Haar man drinkt het bijvoorbeeld liever niet terwijl zij het handig vindt om een glas water van de kraan te tappen. 

Reacties

De ouders reageerden echter positief. Een mama is heel enthousiast. Thuis geeft ze haar kinderen geen kraantjeswater omdat er loden leidingen liggen die momenteel moeilijk te vervangen zijn. Dat vindt ze jammer want eigenlijk is ze voorstander van kraantjeswater. De aanpak van het kinderdagverblijf heeft haar gerustgesteld: ‘Het kinderdagverblijf bezorgde alle ouders een brief. Daarin vertelden ze niet alleen dat ze overschakelden op kraantjeswater maar ook waarom ze dat deden. Ook vond ik het een geruststelling dat de brief de resultaten vermeldde van de controles van de leidingen en het water’. ‘Het is goed dat het kinderdagverblijf al werkt over duurzaamheid bij heel jonge kinderen’, vult een papa aan, ‘al is dat wel ambitieus’. 

Eigenlijk was dit niet veel werk, vertelt verantwoordelijke Lise. ‘Op de website van Kind & Gezin zag ik dat kraantjeswater perfect mogelijk is zolang er niet te veel nitraat in zit en je geen loden leidingen hebt. Ons gebouw is al behoorlijk oud, dus voor die leidingen was ik wel bang. De gebouwverantwoordelijke heeft een controle van de leidingen geregeld en die bleken gelukkig niet van lood. Zelf heb ik de watermaatschappij gebeld en het nitraatgehalte was ook ok’. Verder heb ik een brief voor de ouders opgesteld en dat was het zowat.  

 ‘Op de website van Kind & Gezin zag ik dat kraantjeswater perfect mogelijk is zolang er niet te veel nitraat in zit en je geen loden leidingen hebt.’

Voordelen

Het kraantjeswater heeft veel voordelen. We maken nu minder kosten want kopen alleen nog voor de flesvoeding water aan in flessen. Omdat we er veel minder bestellen, valt de prijs per stuk wel wat duurder uit maar dat weegt niet op tegen de besparing. Yasmina voegt eraan toe dat de kinderen even enthousiast drinken als vroeger. En regelmatig laat ze de peuters zelf water uit de kraan halen, zodat ze weten waar dat water in hun kleurrijke bekers vandaan komt. De ploeg van Mut de Muis Mechelen wist de collega’s van de andere Mut de Muis kinderdagverblijven enthousiast te maken. Ze zullen nu allemaal overschakelen op kraantjeswater. 

Wist je dat…? 

  • het kraantjeswater in België op 67 punten wordt gecontroleerd? Het behoort tot betrouwbaarste water op de wereld.
  • je informatie over kraantjeswater en flessenwater vindt op de website van Kind & Gezin.
  • je beter geen filter gebruikt op de kraan? Daarin verzamelen zich snel bacterieën. 
  • kraantjeswater ook veilig is voor flesvoeding? De Hoge Gezondheidsraad ziet er geen problemen in dat ouders het kraantjeswater gebruiken voor flesvoeding, als ze geen loden leidingen hebben en er niet te veel nitraat in het water zit. Voor groepsopvang beveelt de Hoge Gezondheidsraad toch flessenwater aan. De reden hiervoor konden wij niet achterhalen.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *